8 iul. 2013

Alin Fornade, despre Craiova noastră...

CRAIOVASPORT redă editorialul publicat în această după-amiază de Alin Fornade:

"Mititelu, la judecata poporului"

de Alin Fornade


„Cu «Știința» și după moarte!”. Nimic mai adevărat. Doi ani, suporterii Universității Craiova și-au mărturisit dragostea pentru echipa dispărută pe forumuri, în stradă, pe stadioane ce nu cunoscuseră suferința crâncenă. Au știut că o vor regăsi atât timp cât cerul a rămas albastru. „Campioana unei mari iubiri” s-a întors din morți, însă fotbalul românesc îi joacă o festă sinistră. Federația a acceptat două Universități pe grila de start a ligii secunde. Adrian Mititelu a anunțat că-și va înscrie formația în campionat, iar primarul Olguța Vasilescu și Consiliul Local sprijină proiectul instituției de învățământ ce a scris prefața poveștilor cu Oblemenco și Balaci.
  
Clișeul e că oltenii se tot ceartă. Acum am putea asista la un derby Craiova contra Craiova unde toți spectatorii să strige „Știința!”, „Știința!”. Să promoveze amândouă și să celebreze în Bănie la câteva străzi distanță. E ridicol, dar mai degrabă e nociv. Aici nu e doar culpa federației. Adrian Mititelu a reușit să mai piardă un aliat. După Balaci și Pițurcă a venit și rândul Olguței Vasilescu să se convingă că Mititelu nu e un partener credibil.

Publicul e aliatul cel mai important ce l-a părăsit pe finanțatorul guraliv. Petroșaniul poate fi ultima bornă din aventura fanfaronului. În prima etapă găzduită de Craiova, va primi răspunsul fanilor. „Minerii” îl vor privi cu îngăduință și curiozitate, însă un „Ion Oblemenco” gălăgios ca în imaginile de arhivă i-ar rosti cu voce tare sentința. Dacă de bănci și creditori mai poate scăpa, datoriile față de susținătorii alb-albaștrilor nu se prescriu.

Mititelu pretinde că reprezintă adevărata echipă Universitatea Craiova. Uită că spiritul „Științei” nu se transmite printr-un act notarial. Am mai scris-o. Universitatea Craiova nu e o fabrică sau o afacere de care să dispui după cum te duce capul. E o obligație de suflet, e moștenirea unor generații. Dacă îți supui copilul la rele tratamente, există instituții abilitate să te decadă din drepturile părintești. Dacă ești proprietarul unei clădiri monument istoric, nu poți să o dărâmi cu buldozerul și să pretinzi că faci ce vrei la tine acasă. Dacă ești patronul Craiovei, nu-i desconsidera istoria și orgoliul

De când a preluat clubul de la Dinel Staicu, au fost destule umilințe și nici o bucurie, nici măcar rară, cum spune imnul. Păi în timp ce Ștefănescu și Crișan colecționau calificări și trofee, leii lui Mititelu adunau jocuri dubioase. Condusă de tipul cu ochelari fumurii, Craiova a plătit tribut Stelei, a retrogradat, a primit licența la presiunile regretatului Adrian Păunescu, Mititelu a promis mai multe decât un politician și s-a certat mai rău decât o precupeață isterică. În loc să scoată armele împotriva rivalelor, a întors pe dos buzunarele, să nu avem dubii că e falit. I-a amăgit pe fani că se va pricopsi din valorificarea acțiunilor la Fondul Proprietatea, apoi că se retrage și le cedează echipa. I-a înșelat cu un tupeu nemaiîntâlnit nici măcar la Nețoiu. Și acum le cere sprijinul? Și azi vrea o mână de ajutor?

La primul meci pe „Ion Oblemenco” vom avea răspunsul, mai aveți un pic de răbdare. Proiectul prezentat de Olguța Vasilescu pare credibil, iar tutela Universității îi oferă legitimitate. Vom vedea dacă investitorii și politicienii își vor respecta angajamentele. Lipsit de sprijinul fanilor, Mititelu va deveni un Zambon oltean, ce va ceda până la urmă în fața evidenței. A refuzat să vândă echipa, nu e capabil să se schimbe. Nu mai merită nici o șansă. E păcat doar de jucători și de antrenorul Nicolo Napoli.

Da, Craiova e numai una, însă nu poate fi jucăria unui escroc sentimental.

Mărin: „Suporterii din Craiova nu merită echipă de fotbal”

Mărin: „Suporterii din Craiova nu merită echipă de fotbal”
de Cosmin Staicu

Singurul patron al Ştiinţei care a mutat echipa din Bănie în istoria sa, Adrian Mititelu, era convins că suporterii din Bănie nu merită să aibă echipă de fotbal. În mai 2010, Mititelu declara, după un meci al echipei sale pe „Municipalul” din Severin: „Nici nu se pune problema să ne întoarcem pe «Ion Oblemenco», suporterii din Craiova nu merită să aibă echipă”

Gigi Neţoiu ameninţase şi el, în 2002, cu desprinderea Universităţii din oraşul care i-a dat naştere, însă a fost doar o diversiune a „Comandantului”, care în cele din urmă a înţeles să lase Ştiinţa acasă şi chiar să o predea, fie şi fără jucători. Mititelu a decretat clubul ca fiind al „copiilor, copiilor” săi şi a descins la Severin preţ de o jumătate de an.

Brandul pe care îl invocă acum a fost relocat, trecut pe diverse societăţi, intrat în insolvenţă, retrogradat, dezafiliat. Totul sub stăpânirea aceluiaşi patron. Suporterii sunt invitaţi acum să aleagă între jucăria cuiva, între un SRL arogat din toate punctele de vedere şi o echipă care să-i reprezinte, una cu care se pot identifica. Una care-şi are rădăcinile în Clubul Sportiv şi în instituţia de învăţământ înfiinţată în 1947 şi totodată una care este asociată cu municipalitatea, cu persoane care pot fi trase la răspundere prin vot.

Atunci când au „votat” pentru echipa lui Mititelu, venind cu zecile de mii la meciurile Ştiinţei în perioada Piţurcă, solii Băniei nu au fost băgaţi în seamă. Li s-a răpit speranţa, li s-a ignorat punctul de vedere. Au spus „pas” echipei devenită a unei familii prin campania „Nimeni la meci” şi nu li s-a dus dorul.

De data aceasta, craiovenii au ocazia să spună că Ştiinţa e a lor. Până la urmă, oraşul, spiritul său, suporterii, recunoaşterea fostelor glorii conferă identitate echipei care va reprezenta Craiova, nu un document sau altul care a intrat într-un moment nefericit pe mâna unui afacerist. Preţ de două decenii, soarta fotbalului a fost lăsată de autorităţi în interesul altora. Toţi finanţatorii au fost întâmpinaţi cu speranţă, li s-a acordat credit, dar majoritatea au dezamăgit, nefiind demni de istoria fotbalistică a Băniei.

Greşeli poate face oricine, dar umilirea repetată şi intenţiile meschine nu duc decât la îndepărtarea definitivă, la separarea drumurilor. Acum, când oraşul este gata să redea fotbalul celor cărora le aparţine, cel care le-a răpit bucuria şi le-a anulat apartenenţa la culori, îi cheamă alături într-o asociaţie artificială, care poate dispărea la fel de uşor ca societăţile pe care s-a perindat „brandul” şi totodată pretinde loc pe arena renegată acum 3 ani.

Universitatea Craiova este spiritul Băniei, apartenenţa la oraş este sacră, pecetea de autentificare este pusă în sufletul suporterilor, nu pe o filă dintr-un birou, fluturată ostentativ în funcţie de un interes personal. Craiovenii sunt ajutaţi acum să spună „Ştiinţa e a noastră!”




Răspunde la asta ospătare, tu sau lacheii pe care-i pui să dea mesaje primăriţei sau să înregistreze selecţioneri!!! Mai ţii minte când ţi-ai mutat şatra la Severin? Atunci nu merita Bănia echipă, nu? 
Ei bine, ospătare, uite că acum merită.
Marş de pe "Ion Oblemenco", şobolan odios!

Mărin e dator vândut peste tot

După ce l-a dat afară pe Piţurcă pentu că nu mai putea decide el nimic, Mărin a revenit imediat la vechile obiceiuri şi a reînceput, prntre altele, să dicteze primul 11 şi să submineze puterea oricui era aruncat pe banca doar pentru a scrie presa că FC Booveni antrenor.

Aşa că atunci când Regheton a vrut să ia o decizie disciplinară faţă de Florin Costea pentru atitudini neprofesioniste, Mărin a l-a dat afară pe consortul ţâţoasei Prodanca. Regheton şi-a cerut însă drepturile salariale şi acum, printre alte sute de terţi (companii de aviaţie, hoteluri, foşti angajaţi, antrenori, jucători, cămătari sau bugete la stat), brutarul are de achitat 15.000 de coco şi către purtătorul tricoului cu “Talent”. 


Aflat şi el printre sutele de firme sau persoane ţepuite de Mărin, fostul preparator fizic Urbano Lega avertizează fanii Ştiinţei prin intermediul reţelelor de socializare: “Muicelu è un bandito!”

Nu e obligatoriu să fii patron de echipă de fotbal: dacă unul nu are banii necesari nu trebuie să o facă. Te sfătuiesc să nu vorbeşti despre lucruri pe care nu le cunoşti. Muicelu e un bandit!

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...