23 ian. 2012

Craiova lui Bornescu

ALIN FORNADE: Craiova lui Bornescu  

Nu, n-am visat. A fost aievea. Îl ciupeşti pe cel de lângă tine să te convingi că nu e o născocire a imaginaţiei. "Simt o durere foarte mare în suflet că Universitatea Craiova nu mai este". Da, "Ştiinţa" a existat, nu e doar o poveste. Martor e şi Mircea Bornescu, care a plecat cu lacrimi în ochi din Bănie, cu doi ani înainte ca Universitatea să fie condamnată la moarte. Când a venit la Craiova, în 2005, liga secundă era cea mai mare nenorocire ivită sub cerul alb-albastru. Astăzi, Bănia ar jubila dacă echipa ar fi luată în calculele pentru promovare indiferent de eşalon. Deocamdată, e imposibil. Patronul atacă federaţia cu petarde, iar când fumul se risipeşte, oraşul îşi reia viaţa ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Îţi vine să-i tragi de mânecă pe trecători, să-i scoţi din letargie, să-i întrebi dacă nu au pierdut ceva. Un prieten drag, o parte din viaţă, o echipă de fotbal.

Şi atunci îi dăm din nou cuvântul lui Bornescu, să întrerupă ora de linişte. Vă mai amintiţi, craioveni? "Promovarea, victoria cu Dinamo, când am bătut cu 2-0, victoria cu 4-1 cu CFR, au fost cele mai frumoase momente. Mă căutase Steaua când am semnat cu Universitatea, dar am ales Craiova pentru că doream să joc, să acumulez experienţă. Craiova şi Rapid sunt echipele mele de suflet".

Bornescu spune că Mititelu nu a reuşit, fiindcă i s-au pus mereu piedici în Craiova. Fostul portar crede că a fost greşită strategia patronului "Ştiinţei" de a miza pe tineri, deoarece foarte rar poţi face performanţă fără jucători cu experienţă. Oferă un răspuns evaziv când e întrebat de ce a ratat Craiova cupele europene într-un meci cu Vasluiul. "S-au întâmplat foarte multe lucruri negative între noi. Nu are rost acum să le discutăm. Atunci a murit o echipă frumoasă". Poate că, dacă lucrurile ar fi lămurite, ar fi mai uşor să salvăm pacientul.

Înainte de a semna în decembrie cu "U" Cluj, Bornescu a avut o discuţie cu Adrian Mititelu, gata să joace din nou în liga secundă în cazul în care "Ştiinţa" ar fi primit licenţa. Craiova n-a luat licenţa, n-a mai luat trofee din secolul trecut. Dar, in pofida anilor de secetă şi a promisiunilor mereu încălcate, cine a cunoscut-o nu o va uita niciodată. Întrebaţi-l pe Bornescu.

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...