26 apr. 2011

Craiova, o rană vie

Cu acelaşi respect faţă de probabil unicul ziarist din presa centrală care ne-a fost alături cu adevărat, CRAIOVASPORT redă ultimul editorial al lui Alin. Chiar şi un suporter ca el, aflat la sute de kilometri distanţă de Bănie, a înţeles şi spune cu subiect şi predicat că unica noastră şansă de a ne regăsi echipa de care ne e atât de dor e să ne unim şi, cu ajutorul autorităţilor, să scăpăm prin orice mijloace, definitiv, de cancerul boovean.



ALIN FORNADE: Craiova, o rană vie

Universitatea va retrograda din nou. Viitorul sună rău în Bănie

L-aţi revăzut la ştiri. Bărbos, speriat, un om hăituit. Pe Dinel Staicu, mai nou Nuţu, îl aşteaptă şapte ani după gratii. Plăteşte pentru fraudarea unei bănci. Ruşinea pe care a produs-o Universităţii Craiova în 2005 îi asigură însă o condamnare pe viaţă din partea tribunalului suporterilor. O coincidenţă macabră a legat prăbuşirea fostului patron al “Ştiinţei” de noua retrogradare a “Campioanei unei mari iubiri”. Duminică, pe un stadion aproape gol, Braşovul a respins recursul alb-albaştrilor. Pe banca oaspeţilor a stat Conceicao, refuzat anul trecut cînd Marcel Popescu l-a propus Universităţii la pachet cu Marcos Antonio sau Cassio. Asistenţa firavă e pusă pe seama unei zile de sărbătoare. Înainte, era sărbătoare cînd juca Universitatea. Căciulile zburau în aer, iar, după meci, Carnavalul de la Rio se muta în Bănie.

Craiova este o zonă seismică. Bulina roşie care tatuează clădirea clubului a fost ignorată de patronul care preluase echipa la schimb cu o benzinărie. Dacă Neţoiu a fost dinamovist, iar Dinel un afacerist obligat politic să cumpere Universitatea, Adrian Mititelu se jura că o iubeşte şi garanta că nu va mai retrograda niciodată. Au fost şase ani plini de umilinţe, jocuri dubioase şi vise neîmplinite. Mititelu nu mai poate păcăli nici un copil de şase ani. A profitat de naivitatea oamenilor care l-au cauţionat pe motiv că e de-al lor. S-au înşelat, face parte tot din tagma lui Dinel şi Neţoiu.

Nu există nici un indiciu că Adrian Mititelu va renunţa la echipă în liga secundă. E timpul ca autorităţile locale să se implice, măcar că 2012 va fi an electoral. Să-l pună sub presiunea legii, să nu-i mai prelungească sejurul pe “Ion Oblemenco”. Să găsească investitori dispuşi să se alăture celui mai important brand din Craiova.

Ţicleanu, preşedintele- bufon, încerca să-i convingă pe olteni că retrogradarea nu este o tragedie, ci o şansă pentru tinerii din lot. Poate şi asta este o explicaţie pentru suferinţa neîntreruptă a “Ştiinţei”. Participarea vinovată a fostelor glorii, apatia altora, lipsa unei voci care să trezească Bănia, dezinteresul autorităţilor locale au asigurat mediul propice pentru un nou naufragiu. E ciudat ca în zona unde au scris legende haiducii să nu existe un sîmbure de revoltă, să domnească bătaia de joc.

Universitatea va da ceasul deşteptător cu cîteva ore înapoi. În fotbal bate pasul pe loc de aproape 20 de ani. Orgoliul tribunei nu a fost suficient. Timpul se scurge implacabil, copiii de ieri cresc, fotbaliştii pleacă fără să se uite înapoi, rănile oltenilor nu se cicatrizează. Sînt vii, le simt cînd îşi numără bătăile inimii.

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...