13 mai 2011

Piţurcă plăteşte preţul naivităţii

Dacă vrea să ne ajute şi să aibă cu adevărat o şansă în faţa diabolicului manipulator Minciunelu, Victor Piţurcă ar trebui să fie mult mai atent la fiecare mişcare şi să-şi calculeze cu o mai mare atenţie paşii. Pentru că nu e la prima greşeală. Toamna trecută, atunci când CRAIOVASPORT atrăgea atenţia în repetate rânduri în legătură cu intenţiile booveanului, se pare că Victor Piţurcă a fost un pic cam… visător.

Prima zi în care s-a discutat serios de către factorii de decizie despre un proiect care ar putea salva Ştiinţa din ghearele dementului boovean, a fost departe de a fi un succes. Când toată lumea aştepta o reacţie după discuţia dintre fostul manager şi primarul Marinică Dincă, în vizorul public a apărut un personaj cu care Craiova nu e-n cele mai bune relaţii: Gigi Neţoiu. Chiar dacă dictatura de 6 ani a lui Minciunelu face inutilă orice comparaţie cu predecesorii săi, resentimentele oltenilor faţă de Neţoiu există şi astăzi.

În perioada următoare, suporterii Ştiinţei vor avea de ales. Şi, din păcate, timp nu mai e prea mult. Dacă un proiect se vrea demarat în acest an (pentru sezonul 2011-2012), în următoarele săptămâni trebuie puse la punct majoritatea detaliilor. Pentru că e nevoie de un lot cât mai valoros de jucători, care să înceapă la timp pregătirea de vară şi în condiţii cât mai bune, demne de Universitatea Craiova.

Calvarul dictaturii lui Minciunelu va lăsa sechele adânci în sufletul fiecăruia dintre noi. Oamenii sunt total dezorientaţi după şuvoaiele de minciuni boovene, iar un nume precum cel al lui Gigi Neţoiu a venit ca o mană cerească pentru Mărin. Asocierea numeleui Neţoiu la proiectul Primărie-Piţurcă, dă fiori multora dintre noi. Însă toţi cei care iubim Ştiinţa trebuie să punem în balanţă şi să cântărim bine variantele.

Între 2000 şi 2002, în cei 2 ani în care a condus clubul, Neţoiu a greşit grav şi a lăsat echipa altuia. A venit Staicu, care a greşit şi mai grav şi a plecat, lăsând şi el mai departe echipa (vom vorbi pe-ndelete despre toate aceste perioade cu o proximă ocazie). Mărin, cel care ni s-a prezentat drept salvator, a ciopârţit spiritul Ştiinţei şi-a batjocorit-o motivând că-i a lui şi a familiei sale. În 2005 ne-a promis că va pleca dacă această echipă va mai retrograda vreodată. Acum ne spune că mai bine-şi taie o mână. Nici măcar Primăriei nu acceptă să-i lase clubul. Nici nu mai contează că renunţă Piţurcă la datorie în aceste condiţii, să spunem că nici măcar n-ar exista datoria şi Minciunelu tot ar trebui să predea echipa municipalităţii dac-ar avea o fărâmă de demnitate.

Miliţianul Neţoiu e un subiect “aparte”, dar nu credem că Piţurcă vine la Craiova cu gânduri distructive. Dacă intenţiile lui Piţurcă şi Neţoiu ar fi să facă o cârdăşie cu scopuri mârşave, orice prost ar trebui să realizeze că ar fi procedat cu totul altfel. Ei s-ar fi ferit să apară împreună şi ar fi urmat un plan pus la punct cu minuţiozitate, în care comandantul ar fi intrat în scenă “întâmplător” şi mult mai târziu, abia după ce lucrurile s-ar fi urnit şi toată lumea era deja implicată. Sau chiar Neţoiu ar fi putut rămâne tot timpul în umbră, nu era nevoie să ştie nimeni că e implicat în vreun fel.

Nu era nevoie să se întâlnească în amiaza mare în buricul Craiovei, cu toate bliţurile presei după ei. Piţurcă şi Neţoiu locuiesc amândoi în bucureşti, aşa că ar fi putut să se întâlnească de milioane de ori în secret, ca să pună la cale conspiraţia, pentru ca apoi să se prefacă în public că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Prezenţa lui Neţoiu în jurul ideii acestui proiect ar fi bine să fie una pasageră, dar indiferent cât de serioase ar fi intenţiile comandantului, ele contează mai puţin. Pentru că garanţiile încrederii noastre oricum sunt primăria şi Victor Piţurcă.

Odată ce proiectul e demarat şi are o bază solidă de la care se poate dezvolta, lui i se poate alătura chiar şi Al-Qaeda şi nepoţii lui Bin Laden, adică oricine, atâta timp cât vine cu bani şi se dovedeşte a avea intenţii bune. Important e doar ca oricine e dispus să ajute financiar să nu mai poată deţine de unul singur controlul, iar pachetul majoritar sau decizia cea mai importantă să aparţină reprezentanţilor comunităţii, adică indirect suporterilor.

Noi nu credem că Victor Piţurcă a venit în Bănie să ne fure comorile sau breleanţii. Nici măcar n-ar mai avea ce, pentru că proiectul salvării Ştiinţei porneşte de la ZERO, deci nu include nimic de devalizat (jucători), ci doar necesită o muncă titanică dacă se vrea a fi ceva cu adevărat profesionist, total diferit de amatorismul boovean. Din contră, Piţurcă e mult prea naiv pentru viesparul din jurul lui Minciunelu. Aţi văzut, spre exemplu, ce întrebări comandate punea şocâtele Şorici (chestia cu pământurile, comandată de la Niuiorc, pentru că exact despre aceleaşi lucruri vorbea şi Mărin), sau perversitatea cu care spurcatul cancelar moldovean Roşcaca mergea la mormântul lui OBLEMENCO, împreună cu vrăjitorul securisto-dinamovist Marcel, adus de Mărin în aceste zile ca să încerce să-i aranjeze ultimele meciuri?

Mărin e expert în manipulări şi, dacă ar fi să comparăm ziua de azi cu un joc de poker, putem spune că diabolicul circar a jucat perfect această mână. Un bluf de senzaţie. Dacă n-am fi fost atenţi, mai că era să-l credem şi noi. Deja uitasem că tocmai ce va retrograda echipa pe care a pus mâna în 2005, promiţând că va face performanţă şi că dacă se va întâmpla cumva să mai trăim umilitorul infern al retrogradării, el va pleca.

Cititor fidel al CRAIOVASPORT, Ajică s-a gândit toată noaptea de miercuri spre joi ce atitudine să aibă ca să pară că n-ar fi el circarul pe care, lăsând modestia la o parte, l-am descris cu acurateţe. Aşa că a profitat de naturaleţea cu care a programat Piţurcă întâlnirile sale (am numi-o naivitate, dar în aceste condiţii de luptă de gherilă cu demagogia booveană, ea se transformă într-o eroare care te poate face să pierzi o bătălie) şi a speculat magistral “momentul Neţoiu”.

Dacă încă nu ştia şi nici nu a fost informat de staff-ul său, Piţi trebuie să afle că Neţoiu e privit în Craiova ca un paria şi-i va fi destul de greu să schimbe această percepţie. Silvian Cristescu sau Ovidiu Costeşin, dacă nu chiar şi Eugen Neagoe, dar cu precădere primii doi, care-l cunosc mai bine pe tiranul Ajică şi ştiu de ce e-n stare, ar trebui să-l ajute pe Victor Piţurcă să nu mai greşească. Pentru că imaginea cu care pleci la drum contează enorm într-o perioadă în care Minciunelu simte că-i fuge pământul de sub picioare şi ar apela la toate trucurile pentru a încerca să discrediteze orice acţiune a lui Piţi şi a autorităţilor.

L-am ascultat aseară pe Piţurcă la un post local din Craiova. Nu e un bun orator şi cu atât mai puţin un actor (se vede cel mai bine când vine vorba despre dezlegările lui Găman şi Bărboianu). Dar tocmai asta ne face să avem încredere în el. Noroc că la poker nu se vorbeşte prea mult, altfel şi-ar fi pierdut toată averea până acum. Din toată emisiunea am rămas însă cu un singur lucru: o afirmaţie a fostului selecţioner care a înclinat definitiv balanţa noastră, încă mâhniţi că-n timpul zilei îi văzusem din nou mecla lui Neţoiu.

Victor Piţurcă a spus cam aşa: “Domnilor… m-a sunat Marius Tucă… Îl cunoaşteţi, nu? Mi-a spus că e alături de acest proiect şi că va ajuta şi el cu tot ce poate, inclusiv financiar…”

Marius Tucă este cel care, împreună cu Adrian Păunescu, a dat în 2009 licenţa Craiovei. Marius Tucă, şeful Jurnalului Naţional, a declanşat atunci o campanie de presă uluitoare. Ziarul “quality” cu cel mai mare tiraj din România apărea în fiecare zi cu materiale ample în care clubul lui Minciunelu era apărat, articole care mai de care mai acuzatoare la adresa FRF sau a membrilor comisiei de licenţiere. Deşi toată lumea ştia că nu avea dreptate, Craiova trebuia să obţină licenţa. Şi a obţinut-o cu o presiune mediatică fără precedent. Dar de acel “linşeaj mediatic” care i-a salvat pielea şi i-a prelungit agonia, booveanul uită să mai amintească.

Un nume precum cel al lui Marius Tucă, pe care Piţurcă l-a nominalizat ca fiind alături de acest proiect, sună mai mult decât bine. Aceasta e direcţia în care Piţi şi autorităţile trebuie să meargă.



PS. Pavel Badea a înregistrat la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) denumirea CS Universitatea Craiova, pe data de 15.04.2011, acesta putând reprezenta o variantă pentru viitorul nume al clubului, care ar urma să aibă în patrimoniu cel puţin palmaresul de până în 1990 (restul, dacă se va constata că aparţine de o altă entitate, urmând a fi recuperat ulterior).

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...