15 ian. 2012

Stigmatul suporterului

La televizor privim în zilele acestea manifestaţiile de protest ale românilor din mai multe oraşe ale ţării. Oamenii nu mai suportă minciuna şi batjocura unor politicieni a căror nemernicie a atins cote insuportabile. A fost ceva şi la Craiova, dar prea puţin în comparaţie cu alte oraşe, confirmând încă o dată lipsa de reacţie care-i caracterizează pe craiovenii de azi. Spunem de azi fiindcă istoria ne învaţă că altădată, acum multe decenii, Craiova şi Oltenia erau recunoscute ca nişte zone imposibil de supus de către despoţi.

Dar nu reacţia Băniei vrem să o remarcăm acum, ci modul în care presa din ţara noastră continuă să-i eticheteze pe mulţi dintre cei care au legătură cu fotbalul. Vorbim de suporterii diverselor echipe, care au căzut încă o dată victime ale demagogiei stupide propagate de mulţi reprezentanţi ai mediei.

Ziariştii de mucava, unii chiar mari editorialişti, au pus şi cu aceată ocazie eterna pecete de “huligani” asupra unor oameni normali, mulţi dintre ei cu studii superioare şi cu job-uri respectabile, a căror vină e că în viaţa de zi cu zi au simpatii pentru o anume echipă de fotbal. Din studiourile diverselor televiziuni, “oamenii de presă” ne vorbesc despre libertate, dar duhnesc de prejudecăţi.

La un moment dat, chiar marele deontolog Cristian Tudor Popescu explica în direct cum jandarmeria e o intituţie perfectă, care a făcut un lucru minunat “degajând carosabilul din bucureşti, despre care legea spune că nu poate fi ocupat”... E şocant să vezi cum pentru o personalitate de calibrul lui CTP, importanţa unei străzi pe care nu vor putea circula timp de câteva ore nişte maşini e la fel de mare cu chinul unei naţiuni ajunse la capătul răbdărilor.

Aşadar legea apără asfaltul de calitate infectă turnat peste tot prin ţară de firmele Elenei Udrea sau ale clanului care conduce România, asfalt care e imperios necesar a fi degajat, dar nu apără cetăţenii acestei ţări, care probabil sunt mai puţin importanţi. Şi, culmea, şoferii care treceau cu maşinile prin zona “degajată” de “forţele de ordine” claxonau, salutând astfel manifestanţii... CTP şi alţii ca el, oameni onorabili şi de apreciat pentru componenţa bibliotecilor din sufragerie, fac o greşeală mare judecând şi condamnând verbal nişte oameni ca şi ei, doar pentru că le place fotbalul şi o anume combinaţie de culori.

De parcă suporterii echipelor de fotbal nu sunt tot români, cetăţeni cu drepturi depline ai acestei ţări, de parcă mulţi dintre ei nu au aceleaşi probleme sociale şi au venit să comenteze vreun meci în centrul oraşului, pe un frig pătrunzător. Nu spunem că toţi fanii cluburilor de fotbal sunt demni de respect, dar e aberant să-i cataloghezi în toate felurile fără nici un argument. Faptul că au o anumită particularitate sonoră a scandărilor, care se aud altfel din piepturile lor decât din gâtul gopodinelor sau ale venerabililor pensionari prezenţi şi ei în stradă, asta nu-i face “huligani” pe tinerii care obişnuiesc să meargă, în weekend, şi la un meci de fotbal.

În 1989, pe străzile însângerate ale Timişoarei scandau împotriva lui Ceauşescu mii de oameni, probabil toţi suporteri ai lui Poli. În toate oraşele în care s-a manifestat atunci, mulţi dintre oamenii care au strigat împotriva tiranului comunist erau fani ai vreunei echipe. Şi nici aceia nu aveau autorizaţie să blocheze carosabilul... Oare la asta s-or fi gândit distinşii deontologi de la televizor, care ne explicau că “manifestanţii de bine” sunt doar bătrânii cu nepoţi de mână şi gospodinele (femeile obligatoriu trecute de prima tinereţe, ca să fie credibile pentru ziarişti)



 “HULIGANII” DIN '89...
















PS. Lăsând la o parte abuzurile odioase ale jandarmeriei / miliţiei, cei care înţeleg să compromită ideea de suporter şi chiar de ultras, prin violenţă gratuită, sunt departe de a avea respectul nostru!



4 comentarii:

  1. nu stiu daca aia erau suporteri sau nu si e regretabil la ce s-a ajuns dar important e ca lumea incepe sa se trezeasca si in tara noastra

    RăspundețiȘtergere
  2. fara studenti si tineri chiar si suporteri de fotbal ,nici revolutia din 1989 nu avea sorti de izbanda.

    RăspundețiȘtergere
  3. Rămas fără apărători în zecile de litigii civile şi cauze penale în care este implicat la Craiova, pe Adrian Mititelu l-au lăsat nervii în faţa instanţei de judecată.

    DISPERAT. Problemele pe care Adrian Mititelu le are în diferite dosare l-au secătuit de puteri, patronul "Ştiinţei" simţind că poate pierde toată averea acumulată
    Vineri, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Dolj, judecătoarea Gabriela Filimon s-a văzut obligată să-l evacueze cu jandarmii din sală pe Adrian Mititelu, care a răbufnit ca la uşa cortului împotriva justiţiei din România, una "mafiotă şi perversă", cum a numit-o patronul Universităţii Craiova.
    Şi cu câteva zile mai devreme, la Judecătoria Craiova, Mititelu "a explodat" după ce s-a trezit la bară doar cu un însoţitor de la "Casa Găină". Mai întâi, i-a înjurat printre dinţi pe apărătorii părţii adverse, apoi a luat dosarul în cauză de pe masa instanţei şi a dat cu el de pământ. "Pământurile astea sunt averea Universităţii Craiova şi a familiei mele, nenorociţilor!", a urlat Mititelu. Până să apară jandarmii şi să-i comunice judecătoarea Flavia Măricuţoiu amenda pentru tulburarea şedinţei, Adrian Mititelu a ieşit ca glonţul din sala de judecată.

    RăspundețiȘtergere

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...