24 nov. 2011

Ultima scrisoare pentru Ştiinţa

COSMIN STAICU: "...Ştiinţa a fost trişată din nou, dezlipită de glie şi transformată în subiect de miting electoral pe la Severin. Ultimul puseu de entuziasm resimţit de fani a fost chiar înaintea sucombării. Piţurcă retrezise spiritul Ştiinţei, ai cărei susţinători răniţi îşi adunaseră ultimele puteri şi speranţe pentru un nou restart. Cel din urmă. O dată cu aducerea lui Piţurcă, Universitatea a jucat pe mâna lui Mititelu la limită: a fi sau a nu fi. Din postura de patron pe vecie, Mititelu a dat verdictul. Decât să o conducă altul, mai bine să rămână a copiilor, copiilor, copiilor săi, fie şi doar în acte. Craiova o pierduse deja şi nici nu a mai avut puterea să o jelească..."


Pe cât de mult şi pe cât de mulţi a şocat, extincţia Universităţii Craiova nu a survenit deloc brusc. S-a produs treptat. Chiar dacă Ştiinţa nu a coborât spre eşaloanele inferioare pentru a bâjbâi în anonimat, ea a fost ţinută în viaţă artificial, mai ales după ce şi-a pierdut spiritul. Mai întâi echipa-fanion a Olteniei a pierdut legătura cu performanţa. La ultimele apariţii în cupele europene s-a stins prematur, anunţând practic ieşirea din scenă. Eliminată de echipe precum Dinamo Minsk, Sigma Olomouc, Dinamo Tbilisi sau Pobeda Prilep, care ar fi jucat doar rol de sparring-partneri în anii 80, Universitatea nu mai conta deloc pe plan european.

Ca un blestem al eliminării suspecte din Cupa Campionilor în faţa ciprioţilor de la Apollon Limassol, Ştiinţa nu mai izbutea să scoată capul în Europa nici când îşi aduna toate forţele. După ’95 nu a mai intrat în calculele performanţei nici pe plan intern. Doar cele două finale de Cupă de la sfârşitul anilor 90, prinse mai degrabă pe un fond de entuziasm al tribunei, au readus-o efemer în prim-plan. De prin 2000 a început lupta pentru supravieţurirea în prima divizie. În acelaşi timp a intrat pe mâna unor oameni de afaceri dubioşi, care au folosit-o pentru a-şi spăla imaginea.

Din rivală infailibilă, Ştiinţa a fost transformată în furnizoare de bază de puncte şi jucători pentru Steaua şi Dinamo, în funcţie de interesele patronilor săi, ignorând orice dorinţă şi orgoliu al suporerilor săi. Maxima Iubire începea să-şi piardă şi identitatea. A evitat retrogradarea dramatic în câteva rânduri, dar inevitabil a alunecat spre eşalonul secund în 2005. Când a preluat-o, Mititelu se recomanda ca fiind un De Laurentiis al Craiovei, chiar dacă departe de potenţa financiară a magnatului napoletan. Nici nu i se pretindea. Ar fi fost de ajuns să respecte sloganul „Dragoste şi credinţă”, sub care îşi însuşise culorile pângărite de Dinel Staicu. În vremuri de criză şi incertitudini, echipa nu trebuia decât să reziste cu onoare.

În schimb, a fost trişată din nou, dezlipită de glie şi transformată în subiect de miting electoral pe la Severin. Ultimul puseu de entuziasm resimţit de fani a fost chiar înaintea sucombării. Piţurcă retrezise spiritul Ştiinţei, ai cărei susţinători răniţi îşi adunaseră ultimele puteri şi speranţe pentru un nou restart. Cel din urmă. O dată cu aducerea lui Piţurcă, Universitatea a jucat pe mâna lui Mititelu la limită: a fi sau a nu fi. Din postura de patron pe vecie, Mititelu a dat verdictul. Decât să o conducă altul, mai bine să rămână a copiilor, copiilor, copiilor săi, fie şi doar în acte. Craiova o pierduse deja şi nici nu a mai avut puterea să o jelească.

Mititelu continuă să vorbească în numele ei, însă nimeni nu-l recunoaşte drept „cruciat”, ci doar un ipocrit care şi-a pierdut jucăria. După ce gloria i-a fost zugrăvită de Adrian Păunescu, Universitatea îşi poate recunoaşte sfârşitul în versurile lui Eminescu:
„Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare
Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare
Iar deasupra tuturora va vorbi vreun mititel
Nu slăvindu-te pe tine, lustruindu-se pe el
Sub a numelui tău umbră
Iată tot ce te aşteaptă 
Ba să vezi… posteritatea este încă şi mai dreaptă”.

12 comentarii:

 1. 1. expresia "un nou restart" este pleonasm.
  2. daca ne uitam la dedesubturile care se dezvaluie in aceste zile remarcam faptul ca ultimul titlu al Craiovei a fost castigat intr-o perioada putin ambigua la FRF. O perioada in care sistemul mafiot se reorganiza. Daca urmarim data la care am jucat meciul cu Apollon Limasol vedem ca puciul dat de Dinu si Sandu era dus la bun sfarsit si ca de aici inainte Craiova nu a mai avut liniste pe plan intern. Noi am dat vina pe diversii patroni, dar adevaratul adversar a fost mereu la Bucuresti.
  3. Ce putem sa mai facem acum?

  RăspundețiȘtergere
 2. mititelu muie mititelu...suntem subjugati de un cap cu ochelari si e trist ca nu ripostam

  RăspundețiȘtergere
 3. extraordinar..... aparusi si pe aici ba che guevara?

  RăspundețiȘtergere
 4. che guevara, bolnavul asta psihic, care a ramas cu sechele de cand si-a luat bataia aia, bine, ca si inainte avea probleme grave, e ultimul profesionist cooptat de marin in staful lui. mai nou, el si vlad rosca, si probabil aditza jr, au facut pagina aia de fb, cica pagina oficiala a clubului, folosita de marin pentru a-si imprastia dejectiile si in mediul virtual...

  RăspundețiȘtergere
 5. cand esti un pic mai retard si nu intelegi ce vrea altu sa spuna, o arunci in pleonasme.. dai restart la lectura, poate pricepi a doua oara.
  ia vezi, poate si eminescu a nascut ceva pleonasme...

  RăspundețiȘtergere
 6. muie mititelu25 noiembrie, 2011

  che guevara e tovarasu lui vlad rosca si administratorul noii pagini a universitatii craiova pe facebook...nu da-ti like pe pagina...fututi mortii matii che guevarra

  RăspundețiȘtergere
 7. bravo cosmine! ai facut o excelenta radiografie a universtatii craiova in ultimii 20 de ani.

  RăspundețiȘtergere
 8. Che Guevara sa iti dam la muie tie si porcului boovean cu ochelari de plastic ! futu-va in gat de lepre

  RăspundețiȘtergere
 9. sunteti rai ba,nu il intelegeti pe geniul revolutionar care spala parbrize prin danemarca si refuza cu incapatanare un control psihiatric........huooooooooooooo neavenitilor!!!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 10. che guevara frate.............ma si intrebam daca mai traieste leguma asta...sarmanul che guevara......... :))))

  RăspundețiȘtergere
 11. Ba v ati pus toti pe Che Guevara si s a speriat nu a mai zis nimic !

  RăspundețiȘtergere
 12. stiu ca e o brigada de baieti de la sezione si in danemarca ... lasati adresa revolutionarului CHE aici ca poate il intalnesc accidental ! stima!

  RăspundețiȘtergere

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...