25 nov. 2013

Craiova, emblema bucuriei pierdute

De departe, din inima Transilvaniei, Alin Fornade înţelege ceea ce în buricul Craiovei nu-nţeleg mulţi. Şi sunt de condamnat că-i joacă în strună asasinului Ştiinţei. 
Citiţi-l pe Fornade, un exemplu de moralitate, unul dintre puţinii ziarişti care au colonă vertebrală. Poate de-aia nici n-a mai avut loc într-o presă destinată, se pare, aproape exclusiv curvelor.

Craiova, emblema bucuriei pierdute 

de Alin Fornade

Vă mai amintiţi cu ce număr juca Adrian Mititelu la Universitatea Craiova? Cine răspunde corect primeşte o masă la restaurantul „Periniţa”. Probabil că mulţi dintre suporterii care au populat sâmbătă Peluza Sud a stadionului „Ion Oblemenco” s-au îndrăgostit de „Ştiinţa” datorită acestui fotbalist cu un remarcabil dar al improvizaţiei. Doar cu Steaua nu-i intra mingea în poartă. Să nu crezi în norocul proverbial al roş-albaştrilor? Mititelu e Leul de pe emblema echipei, e liantul dintre trecutul împodobit cu lauri şi viitorul ce se anunţă atât de luminos, încât ai nevoie de ochelari de soare fumurii să ţi-l imaginezi.

Numărul de pe tricoul lui Mititelu ar putea fi 8, numărul anilor ce s-au scurs de când a preluat Universitatea Craiova de la Dinel Staicu. 8 e şi cifra echipamentului purtat de Gheorghe Craioveanu în perioada în care a câştigat în Bănie un titlu şi două cupe. Fostul golgeter a fost înjurat sâmbătă de Peluza Sud. Nu au scăpat nici Badea , nici Stângă, nici Lung, acuzaţi că au trădat Craiova fiindcă nu mai au încredere în promisiunile unui escroc sentimental. În schimb, galeria care-l alunga pe Neţoiu, rezistând tuturor presiunilor „Comandantului”, l-a taxat timid pe Mititelu, lăsând impresia unei complicităţi cu personajul care a pus cătuşe viselor Băniei. Mai mult, un fost ultras, „Gogoaşă”, legitimat acum de Mititelu, l-a lovit la vestiare pe Silvian Cristescu, unul dintre căpitanii trecuţi pe trofeele alb-albaştrilor. La conferinţa de presă, întrebat dacă-l va sancţiona pe portarul bătăuş, Nicolo Napoli a replicat că e doar antrenor. Păcat, Napoli!

Mulţi dintre cei care iubesc „Ştiinţa” au plecat de la stadion cu un gust amar. Unde au fost suporterii din Peluza Sud în cei doi ani în care Craiova nu a mai avut fotbal? Au pus fanii presiune pe autorităţi, pe Mititelu să construiască o echipă valoroasă în Bănie? Puştanilor din galerie le reamintim că Universitatea Craiova nu a început cu lotul fraţilor Costea şi al lui Dorel Stoica. Anii patronatului lui Adrian Mititelu au însemnat umilinţe şi scandaluri fără număr. Câteva victorii cu CFR, Dinamo şi Rapid, nici una cu Steaua. Nici o calificare într-o cupă europeană, în schimb a participat în câteva partide suspecte. Federaţia a comis un abuz de neiertat când a dezafiliat Craiova, dar nu uitaţi că Mititelu era şi atunci la un pas de colaps.

Dacă ar fi iubit cu adevărat Universitatea Craiova, finanţatorul ar fi urmat exemplul lui Massimo Moratti. Patronul Interului a conştientizat că nu mai poate susţine formaţia lui Milano la nivelul la care tradiţia îl obligă şi a cedat pachetul majoritar de acţiuni indonezianului Thohir. În schimb, Mititelu nu are bani, dar nici nu renunţă la club deşi a mărturisit în câteva rânduri că îl va preda suporterilor sau autorităţilor. Nu s-a ţinut de cuvânt şi blochează prin îndărătnicia sa orice şansă a Băniei de a avea o singură formaţie care să o reprezinte onorabil. A declinat recent oferta primită de la gruparea care a strâns mai mulţi foşti mari jucători ai Craiovei. Acum a anunțat că e dispus să negocieze cu Olguța Vasilescu. Măcar de data asta să fi vorbit serios.

Proiectul CSU, lansat de primarul Olguţa Vasilescu, a prins viaţă din cauza refuzului iniţial al lui Mititelu de a înscrie formaţia în campionat. Când edilul a găsit o altă variantă, s-a trezit şi Mititelu să încropească un lot şi să intre în joc. În acelaşi stil, cu fotbalişti neplătiţi cu lunile, mereu cu telefonul la ureche, pregătit să se certe cu toată lumea la orice oră şi pe orice post. Viitorul nu sună foarte bine pentru FC U, creditorii ar putea solicita falimentul societăţii lui Mititelu. Gândiţi-vă că, la datoriile adunate de procesomanul din Bănie, e greu de crezut că va fi obţinută licenţa pentru prima ligă. Şi ar fi păcat de eforturile lui Ciucă sau Mârzeanu, care s-au dăruit sâmbătă pe măsura patimii tribunelor.

A fost un meci istoric, o rană vie pentru cei care iubesc „Ştiinţa”. Craiova e divizată. Balaci şi Ţicleanu sunt într-o parte, Lung, Ungureanu şi ceilalţi sunt în altă tabără. Suporterii din Peluza Sud ar trebui să treacă de la înjurături la fapte. Să-i determine pe Mititelu, pe finanţatorii formaţiei CSU şi pe Olguţa Vasilescu să găsească o modalitate pentru a unifica rapid fotbalul din Bănie. Ne-a fost prea dor de Craiova ca să asistăm la certuri şi scandaluri jenante. În loc de final, parafrazăm un slogan din vremurile când Balaci şi Ungureanu jucau în aceeaşi echipă: „Oltenaşi să fiţi uniţi, că voi i-aţi bătut pe Leeds!”

3 comentarii:

  1. pe ascuns lazio inca mai lucreaza pentru mititelu.....

    RăspundețiȘtergere
  2. oufiudetarfa26 noiembrie, 2013

    taranul de lazio contesta CSU pentru ca l-a dat afara andrici de la kamikaze.
    blondu, lazio, postasu, nefiru, gogoasa - angajatii lui mititelu din 2005 pana azi si probabil pe viata.

    RăspundețiȘtergere

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...