10 mar. 2011

Ce ne omoară?

Bărboianu e la dinamo pân’ la vară. Dar Craiova noastră nu mai e deloc…
Ce ne omoară, ghimpele din deget sau glonţul din inimă?

Bărboianu şi Găman s-au scuturat la început de an de jugul tiraniei boovene. Gest pentru care majoritatea suporterilor nu i-au condamnat, ultraşii chiar felicitându-i. După războiul comisiilor, ei au ratat posibilitatea unui transfer afară, reorientându-se către campionatul autohton. Alegerile pe care le fac îi pot costa însă, iar decontul va fi greu de suportat.

La dinamo au ajuns mulţi foşti jucători ai Craiovei. La unii trecerea a fost directă, în cazul altora cu manta. Dacă lui Bărboianu i se va trece cu vederea peste ani escapada dinamuistă, precum lui Cămătaru, Balaci, Stângă sau Gane, dacă va fi dispreţuit ca Niculescu ori Stoican, sau dacă în privinţa sa părerile vor fi împărţite, precum în cazul lui Popescu, rămâne de văzut. În acest moment însă, oraşul Craiova are probleme un pic mai mari decât asta, cum ar fi aceea că nu mai are echipă de fotbal. Pe stadionul oraşului joacă o clonă, o făcătură, un fals. Jucăria unui agramat primitiv, cu apucături de tiran. Cei nici 1.000 de oameni care au mai cumpărat bilete de la Minciunelu ca să vadă derbyul cu Brăneşti, încă nu cred asta. Dar zecile de mii de fani care se îmbulzeau ca să umplă arena Băniei cu câteva ore înainte de meci şi care aplaudau indiferent de rezultat toamna trecută, o spun răspicat. Absenţa lor e cea mai dură sancţiune pentru Mărin şi cade ca o ghilotină.

Nu pentru că Ajică ar fi făcut avere din biletele vândute. Însă lipitoarea rasă-n cap se învăţase să sugă banii suporterilor, sume totuşi mici pentru un club care vrea performanţă, dar mari şi oricum vitale pentru un circar falit, expert în a-şi falsifica identitatea. Minciunelu a pretins mereu că este ceea nu era. Până nu de mult a jucat rolul bogătaşului excentric, rol brevetat de ciobanul Becali şi copiat în detaliu de boovean după un studiu aprofundat. Când minciunile l-au înghiţit, iar miştourile pe seama sa în pauzele publicitare din studiourile gesepiste erau deja de notorietate, a îngroşat obrazul şi a admis că e rupt în cur. S-a agăţat însă de himera numită Fondul Proprietatea, adică de nişte drepturi litigioase cumpărate cu japca şi pe nimic de la nişte bătrâne.

În tot acest timp, drama Craiovei se amplifică pe zi ce trece. Pericolul neprimirii licenţei ameninţă mai tare ca oricând, iar Mărin e ocupat să stea toată ziua pe fir cu samuilii şi să repete că SRL-ul “U Craiova” e al său şi al familiei sale, pe vecie, indiferent în ce divizie ar retrograda şi prin câte umilinţe vor mai trece fanii. Că de-aia sunt suporteri, să suporte, cum ar zice spânu cel flocos.

Noul dinamuist Bărboianu e doar o piesă în complicatul puzzle al masacrării fotbalului craiovean. Nu spunem că ne-ar displăcea ca vreun adversar mai temerar să-i facă “tibie şi peroneu” cât timp îmbracă tricoul roşu, dar suntem îndeajuns de maturi ca să nu ne mai concentrăm energia pe ţinte false, sau oricum secundare.

Cine pretinde ca jucătorii să mai joace astăzi din iubire pentru “tricoul sfânt”, e cel puţin naiv. Tricourile sunt sfinte doar pentru suporteri. De cele mai multe ori, jucătorii trec, de-a lungul unei cariere, pe la echipe rivale. Fotbalul profesionist îi obligă s-o facă, iar exemple sunt cu miile şi vin de la cel mai înalt nivel. Evident, decenţa i-ar obliga pe unii dintre ei să nu se mai pretindă ceea ce nu sunt, aşa cum a făcut Bărboianu. Vă invităm însă la un exerciţiu de imaginaţie: dacă două dintre cele mai convingătoare declaraţii de credinţă veşnică veneau, nu mai departe de acum 2-3 luni, de la Bărboianu şi Găman, doi tineri catalogaţi a face parte dintre “copiii cuminţi” ai lotului, primul pretinzându-se chiar fost membru al galeriei, cam cât pot atunci valora cuvintele altora, mult mai versaţi şi mai unşi cu alifia şmecheriei, precum Prepeliţă, Dorel, Costea,etc?

De aceea, indiferent câte declaraţii manipulatoare şi comandate de la Niuiorc le va mai lua şocâtele Şorici jucătorilor familiei lui Mărin, cei din tribune nu trebuie să se mai lase influenţaţi. Pentru orice fotbalist de pe această planetă există un preţ pentru care ar merge la rivala de moarte a echipei unde evoluează. Pentru unii, preţul e mai mic, pentru alţii mai mare. Dar pentru toţi există unul. Întrebarea e când şi dacă îl va plăti cineva. Jurămintele de credinţă nu fac 2 bani (o ştim prea bine de la curva Niculescu), au valoarea promisiunilor pe care le fac politicienii în campania electorală.

Când e la ananghie, iar “popularitatea” îi scade periculos de mult, Minciunelu se grăbeşte să-şi ia mantia de salvator şi să încalece pe calul alb (nu pe Alinutza, ea e brunetă). Mitomanul îşi intră rapid în rolul de erou, apărător al intereselor Craiovei fotbalistice, sperând că va ţine din nou piesa ieftină de teatru în care joacă. Booveanului îi place să-şi facă un titlu de glorie din faptul că el nu vinde jucători rivalelor tradiţionale din bucureşti, prefăcându-se că Ionescu sau Bornescu nici n-au existat.

Şi, ca să treacă drept apărător al comorilor Olteniei, Mărin va încerca să speculeze la maximum prostia făcută de Bărboianu şi o alta eventuală a lui Găman. Ajică va căuta să se martirizeze, aruncând nu doar gestul lui Bărboianu, ci şi o eventuală nelicenţiere, în cârca dujmanilor, în frunte cu Piţurcă (cel pe care Becali îl momeşte acum să vină înapoi la steaua folosindu-se de atacurile lui Meme, care să-l ambiţioneze pe antrenor). Complotul împotriva lui Mărin e de mari proporţii, cu toate forţele răului concentrate să-i ia echipa şi să-i distrugă viaţa. Mafia bucureştiului, a Craiovei, a ligii şi a federaţiei, a fotbalului mondial şi probabil şi cea siciliană, şi în principiu toate forţele întunericului şi-au dat mâna ca să lupte cu Superman de Booveni. Doar Chiron a promis ceva ajutor, dar întârzie şi se pare că nici el nu e ce credea Mărin că e.

“Evadarea” lui Bărboianu şi Găman spune însă multe despre haosul din curtea lui Minciunelu. Dacă la Craiova era bine, ar fi plecat câinele Fane de la măcelărie? La plecarea în cantonamentul din Turcia şi Prepe a făcut gălăgie, dar un salariu intrat rapid pe card şi rugăminţile în genunchi ale dezonoratului Ţicleanu l-au liniştit momentan. Trebuie să încetăm să mai gândim utopic şi să acceptăm realitatea, aşa cum e ea. Jucătorii nu sunt altceva decât nişte mercenari. Toţi. Evident, se pot ataşa de un oraş, de un club, de o galerie. Dar asta doar dacă se îndeplinesc anumite condiţii, în primul rând financiare. Pentru că astăzi fotbalul e o meserie.

Găman şi Bărboianu au plecat pentru că nimic nu le mai inspira încredere la Craiova. Dacă n-ar fi avut de încasat multe sute de mii de euro din contracte, fraţii Costea sau Prepeliţă s-ar fi bătut ca orbii pe dezlegări. Dănănae fierbe de multă vreme în aşteptarea unei breşe prin care să poată evada la rândul său.

Iar vinovatul pentru starea dezastruoasă în care bălteşte clubul e Minciunelu. Megaloman şi falit în acelaşi timp, personajul e mai prost ca Bulă din bancuri. Ce poate fi, dacă nu prostie fără margini, să-l arunci ca pe un gunoi pe un profesionist ca Victor Piţurcă, cel care a venit să te salveze când falimentul te sufoca, omul care a ticsit iar tribunele şi să faci asta în condiţiile în care nu ai nici o perspectivă şi ai mai semnat şi acte care te incriminează evident, totul doar pentru a reveni tu în prim-plan? Nici măcar prostia nu poate justifica în totalitate un astfel de act iresponsabil. Trebuie să fii de-a dreptul nebun, dobitoc.

Încercările penibile de a manipula cu eternele ieşiri de ţărănuş agramat, sunt deja mult prea plictisitoare. Nimeni nu mai pune botul la prosteala de talcioc a lui Mărin. Disperat că până la urmă va fi înghiţit de istorie, căpcăunul chel nu mai are nici inspiraţie şi aruncă aceleaşi şopârle obosite, gen “Piţurcă a venit să ne fure jucătorii…”. Ca şi cum banii aduşi de antrenor ar fi venit de la Fundaţia de Caritate Victor Piţurcă, iar fondurile ar fi fost nerambursabile.

Ca să-i mai acorzi circumstanţe atenuante acestui paranoic, trebuie să fii la rându-ţi destul de labil. Ca să mai caşti gura la tâmpeniile lui, uitând cum te-a minţit 6 ani despre trofee şi planuri fantasmagorice (timp în care Urzicenii s-au înfiinţat, au promovat, au luat campionatul, au făcut furori în Liga Campionilor şi s-au desfiinţat!), e totuşi prea mult.

Cum să uiţi cum a umilit pe toată lumea cu care a lucrat, unii venind chiar cu sufletul deschis să pună umărul la reclădirea acestui club? Cum să mai înghiţi aberaţiile ospătarului care-l chema pe Ştefan Stoica în fiecare zi, cu noaptea-n cap, ca să semneze condica la club, în speranţa că antrenorul se va simţi îndeajuns de umilit încât să renunţe la banii pe care, conform contractului, trebuia să-i primească? Pe perversul care a pus juniorii să declare despre Ştefan Crişan (fostul portar al Ştiinţei şi cumnat al lui Fane Stoica) că lipseşte de la antrenamente şi când vine, vine beat, doar ca să-l poată da afară fără a-l mai plăti? Cum să spui de Piţurcă, în acelaşi mod, că nu vine la serviciu într-o perioadă cand tot clubul e-n concediu? Cum să-i linşezi verbal pe toţi componenţii Maximei care n-au acceptat să te slujească (excepţie face Balaci, pentru că lui Mărin îi e frică să nu se supere Gheară)?

12 comentarii:

  1. Marius Opristeanu10 martie, 2011

    Stiti care e problema ? Nu vedem padurea de copaci...
    Noi nu vedem ca de fapt totul pleaca de la mititelul sarac si prost si ne place sa gasim orice tap ispasitor,care poate sa aiba si el vina lui ,dar mult mai mica.Vinovat nu e Barboianu sau Gaman si nici chiar Piturca, marele,imensul vinovat e Mititelu .Nu poate sa tina un personaj modest din toate punctele de vedere, asa ca el, un club cum e UNIVERSITATEA CRAIOVA. Nu are cum si ne dovedeste asta in fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu mai stiu ce sa cred......normal ca booveanul e cel mai mare rau dar si astea ma suparara cu plecarea la dinamo.barboianu si gaman nu mai exista pentru mine. pe piturca poate il mai inteleg ca trebuia sa si ia banii de undeva.asa e craiova parca sintem blestemati sa nu se aseze piatra pe piatra aici.........cand avem antrenor il da afar patronu cand avem suporteri nu avem antrenor si tot asa...........

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu va luati dupa vrajelile din editie speciala
    NIMENI LA MECI!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.prazburg.com/2011/03/povesti-cu-alinuta-amanta-lui-mititelu-i/

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca aveti dreptate...... din pacate............

    RăspundețiȘtergere
  6. sunt dezamagit si de piturca.aia 2 nu trebuia sa ajunga la dinamo.da marea problema e mititelu in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Jucatorii vin si pleaca. E o durere mare ca s-au dus la Dinamo, dar sa nu uitam ca Timisoara a vandut atatia fotbalisti la Dinamo si ei daca investesc tot sunt aproape de titlu si au fost tot timpul in ultimii 3-4 ani deasuptra lui Dinamo. Noi de ce nu putem?
    Simplu: pentru ca Miti nu are nici un ban.Ia sa fi cumparat el 10 jucatori de mare valoare si sa fi adus un antrenor capabil pe care sa l fi lasat sa isi faca treaba si cel mai bun exemplu era Napoli sau Piturca.Dar el ii da afara si ii chiama dupa cum i se scoala si face echipa dinainte.Nici Iancu nu e usa de biserica, dar ala nu se baga peste antrenori si chiar investeste.

    RăspundețiȘtergere
  8. din pacate va trebui sa il suportam in continuare pe amaratul asta. pe dracu amarat. farsor de doi bani. eu nu am inteles cum pot crede unii in prostia si minciuna lui ieftina si infinita. nu il putem invinge noi suporterii, pentru ca prostia lui e ca o platosa invicibila. trebuie sa asteptam salvarea din doua parti. una din partea federatiei si a ligii, carora in dementa lui retardatul le-a declarat razboi si, alta din partea fiscului care sa se urce pe el si sa il lase fara nimic. problema cu federatia si liga insa, e groasa. aia ne salveaza de mititelu cu echipa de tot. e posibil sa ne desfiinteze. cea mai probabila solutie e fiscul ce poate sechestra tot, apoi scoaterea la vanzare. universitatea , cu mititelu propietar, chiar daca va cade in "b", nu va fi a noastra. dementul nu o va da, fiind singura sursa de venit. daca nu traieste din banii de pe "belete" traieste din banii de la liga. care, oricat de multi ar fi, nu ii vor ajunge vreodata sa isi mai achite datoriile care le are. sperantele noastre , din pacate nu tin de noi. nu vad alte solutii

    RăspundețiȘtergere
  9. bine punctat.daca nu se ducea barboianu la caini era totul perfect.sper sa le anuleze contractele alea noi si sper sa depuna toti memorii.si fiscul sa scoata la vanzare jucatorii pana cand isi recupereaza banii si il forteaza pe saracul asta dement sa plece odata si sa ne lase ca ne e sila de el.

    RăspundețiȘtergere
  10. GICU DE LA SCULARIE11 martie, 2011

    S-A VAZUT FARA PITURCA CATI SPECTATORI MAI VIN LA MECI CA E STADIONU GOL NU MAI VINE NICI DRACU SA VADA PRIMU 11 FACUT DE MUICELU..

    RăspundețiȘtergere
  11. Am ajuns sa imi doresc sa luam bataie si sa nu vina lumea la meci ca sa scapam de dobitoc.Cat de jos am mai putea sa ajungem????????

    RăspundețiȘtergere
  12. Respect Craiovasport!

    RăspundețiȘtergere

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...