24 feb. 2011

Ia-ţi circul şi te du!

Un editorial scris de Maria Andrieş şi publicat în august 2010, dar cel puţin la fel de actual şi azi.



 Ia-ţi circul şi te du!

Mititelu vrea să retragă echipa din campionat. Zicea şi el, la mişto

“Crede-mă! Eu vreau să ia Steaua campionatu’. Sincer îţi spun. Îţi jur pe viaţa mea. Pe mormîntu’ mamei mele dacă nu vreau să ia Steaua campionatul!”. Replica îi aparţine lui Adrian Mititelu, într-o discuţie telefonică de acum doi ani, cu finanţatorul roş-albaştrilor.

Stenogramele din “dosarul Valiza” conţin şi alte dovezi verbale de prietenie dintre cei doi patroni de cluburi. Iar recenta furie a lui Adrian Mititelu l-a ocolit, discret, gentil, pe şeful din Ghencea. După publicarea stenogramelor, orice război imaginar al patronului Craiovei cu Steaua devine nul şi neavenit. Iar după dezvăluirile din “dosarul Piteşti”, cu Mititelu şi Penescu filosofînd despre temeiul şpăgii, persecutarea Craiovei de către arbitri este un subiect delicat spre inabordabil.

Îţi trebuie o minimă credibilitate să discuţi despre el. Iar Mititelu s-a descotorosit de mult de aşa ceva. Pe măsură ce au cîştigat în decibeli, vorbele lui au pierdut în greutate. Prea mult “zisei la mişto”. Acum ar compromite pînă şi cauza urşilor panda dacă ar vorbi despre ea. După ce a jurat pe mormîntul mamei că ţine cu Steaua, nu-şi mai permite să se mire că “a înviat Ceauşescu”.

În fine, declaraţiile lui Mititelu au pitorescul lor negru spre macabru. Demonstraţiile lui sentimentaloide, cu lacrimi la purtător, nu dăunează grav decît artei actoriceşti. Partea proastă e că patronul Craiovei nu întreprinde şi altceva ca să-şi ajute echipa. Nu încearcă s-o protejeze altfel decît etalîndu-şi slăbiciunea şi abilităţile incontestabile de bocitoare.

Dacă Universitatea e dezavantajată de culisele Ligii 1, se întîmplă şi pentru că n-are un patron. Ci o copie ieftină de patron, un imitator al patronilor-vedetă din campionat. În afară de mutarea la Severin şi de implicarea în cîteva anchete penale, n-a izbutit nimic autentic. N-a schimbat altceva decît propriile stări de spirit. De la “Bă Gigi, tu vrei să fiu pervers cu tine, să-ţi spun o minciună? Ce dracu’!” (5 mai 2008) la “Nu a fost nici o greşeala a arbitrului, s-a lucrat discret, s-a refăcut Steaua veche!” (31 iulie 2010). Starea echipei a rămas aceeaşi, sub nivelul amintirilor şi sub spectrul retrogradării pînă-n ultima etapă.

Ca să fim perverşi cu patronul Craiovei şi să-i spunem o minciună, ne-a plăcut asta cu retragerea din campionat! Nu e originală, dar începe să sune a soluţie. Echipa are nevoie de un răgaz liber de neocapitalism. În termeni eroici şi martiri, Craiova, cu tot ce înseamnă ea demn şi nesupus în fotbalul nostru, are mai mult de pierdut înăuntrul decît în afara circului neputincios al lui Mititelu.

10 comentarii:

  1. toata lumea vede ce numai cativa orbi din craiova mai refuza sa vada: mititelul e un escroc nedemn de STIINTA!

    domnule primar va rog sa faceti ceva sa dati afara de pe stadion echipa nimicului chel si sa redati UNIVERSITATEA CRAIOVA suporterilor ei. CE FACE UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA,DOARME???

    RăspundețiȘtergere
  2. NIMENI LA MECI...NIMENI LA MECI...NIMENI LA MECI...NIMENI LA MECI

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar ca toata lumea vede numai unii de ai nostrii sunt chiori.Omul asta nu 'si sufla nici mucii pe Craiova,pentru el conteaza doar imaginea personala si cum sa iese in fata si sa fie prezent la orice emisiune sa 'si dea cu parerea despre orisice.. Pana nu scapa de el, Craiova nu va face niciodata nimic serios,decat se va imbata cu apa rece.

    RăspundețiȘtergere
  4. "ia ti circul si te du".... foarte bine sintetizat.
    dar cred ca animalul hidos nu o sa inteleaga de vorba buna.

    RăspundețiȘtergere
  5. TOATA LUMEA LA MECI25 februarie, 2011

    TOATA OLTENIA LA MECIIIIIIII SA RAMANA MASCA TOT BUCURESTU CA TOATE TV COMENTEAZA CA NO SA FIE MAI MULT DE 7 8 MII HAIDETIIIIIIIIIIIII DIN CAUZA LA NISTE DERBEDEI IAR BRABUGIU SA IS BAGE UNGHIA IN GAT .TOATA LUMEA LA MECI SA UMPLEM TEMPLUL NOSTRU SACRU "ION OBLEMENCO" SA ARATAM buCURestiului CINE E CRAIOVA .

    RăspundețiȘtergere
  6. TOTI LA MECI25 februarie, 2011

    TOATA LUMEA LA MECI INDIFERENT CARE E CONDUCEREA ECHIPE INDIFERENT CARE E PATRONUL ECHIPEI.VOI NU VEDETI CA CEI CARE FAC MITINGUL SUNT OAMENI LUI PITURCA???BLODULE TARANULE DE BARIERA CARE ESTI,CE BINE NE-A VRUT PITURCA???IA INLATURAT PE GAMAN SI BARBOIANU SI VREA SA DISTRUGA CRAIOVA SA FACA CUM A FACUT NETOIU.

    RăspundețiȘtergere
  7. TOATA LUMEA LA MECI25 februarie, 2011

    NETOIU SAU MITITELU.CUM FACE PITURCA PERFORMANTA??VANZAND TOTI JUCATORI PE CARE TARANUL DE MITITELU CUM II ZICETI VOI IA CRESCUT 5 ANI???ASTA NUMESTI TU PERFORMANTA?LUATI EX LA MARILE ECHIPE CA NU ISI VAND VALORILE,MITITELUL CUM A FOST EL A VRUT SA FACA CEVA LA CRFAIOVA DAR NU A FOST AJUTAT,IA TINUT CAND PUTEA SA IA BANI PE EI.

    RăspundețiȘtergere
  8. aloooooooooooooo stati mai usor slugoilor ca ne ametiti cu atatea indemnuri mobilizatoare :))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Bai ala cu toata lumea la meci... jura-te pe mormantu lu mata ca nu zici la caterinca!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  10. vice nu mai da mesaje alcoolicule ca degeaba te chinui.mititelu nu o sa se tina de cuvant si nu o sa te remunereze,doar te pacaleste.

    RăspundețiȘtergere

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...