23 oct. 2011

Durerea lui Balaci faţă cu drama suporterilor

COSMIN STAICU"Piţurcă i-a răzbunat într-un fel pe cei care se încovoiaseră în faţa lui Mititelu. De fapt, fanii Craiovei nu voiau decât o stare de normalitate la Universitatea. Un patron care să finanţeze, un manager care să facă o strategie viabilă şi un antrenor care să antreneze lotul şi să compună primul "unsprezece". Se săturaseră ca duetul Mititelu-Roşca să-i dicteze echipa prin telefon lui Mogoşanu, Cioroianu, Ţicleanu sau altor atârnători, ticsiţi de compromisuri..."


Ilie Balaci declara miercuri seara, la „Fanatik Show”, că l-a durut enorm faptul că la Craiova un stadion întreg scanda numele lui Victor Piţurcă în timp ce Aurică Ţicleanu era antrenorul Ştiinţei, iar Ilie Balaci însuşi era în tribune. „Oare steliştii mi-ar fi strigat mie numele dacă veneam antrenor în locul lui Tudorel Stoica?” se întreba „Minunea Blondă”.

În primul rând, comparaţia cu Tudorel Stoica nu stă în picioare, fiindcă Balaci nu s-ar duce la Steaua din postura de antrenor de succes şi cu un ascendent faţă de patroni, aşa cum a venit Piţurcă la Craiova şi nici nu s-a născut pe undeva prin Ghencea, Piţurcă fiind oltean get-beget din Orodel. Bineînţeles, moderatorul Horică, versat strângător de fonduri din conturile oamenilor de fotbal, s-a declarat şocat de mărturisirea lui Balaci, empatizând cu durerea acestuia pentru a spori dramatismul momentului. Într-adevăr, dezvăluirea lui Balaci pare neverosimilă, dar din alt punct de vedere.

Balaci nu a înţeles că fanii craioveni se mândresc cu trecutul, la care la Balaci şi compania au contribuit în măsură covârşitoare, însă nu mai pot trăi din el de mult timp. Din nefericire, cu excepţia lui Sorin Cârţu, din postura de antrenori, preşedinţi, etc membrii Craiovei Maxima nu au putut reconstitui nici măcar o fărâmă din gloria adusă clubului ca jucători. Suporterii Craiovei nu-l aclamau pe Piţurcă în detrimentul lui Ţicleanu sau al lui Balaci, ci invocau profesionalismul unui „intrus”, exasperaţi de eşecurile vedetelor locale, tot peregrinate prin club fără vreun rezultat notabil. Balaci înţelegea foarte bine de ce Craiova îl dorea cu disperare pe Piţurcă şi simţea în succesul altuia eşecul propriu. Al său ca fost antrenor al echipei şi în acelaşi timp ca lider al generaţiei Maxima. Jucătorul oltean Piţurcă n-a avut loc în Craiova Maxima pentru că erau alţii mai buni decât el. Antrenorul „stelist” Piţurcă a avut Bănia la picioare pentru că el a avut succese în serie, în timp ce aproape toată Craiova Maxima a dezamăgit. Dar nu numai prin performanţă, ci şi prin caracter. Craiovenii l-au apreciat pe Piţurcă pentru că s-a impus în faţa lui Mititelu prin personalitatea sa, fără a accepta compromisuri în faţa unui patron care a umilit pe rând componenţii Craiovei Maxima.

Însuşi Balaci recunoştea, imediat după ce a părăsit Universitatea în vara lui 2009, că rolul său de director tehnic propus de Mititelu era unul decorativ, că practic nu avea un cuvânt de spus în cadrul clubului şi, nemulţumit de acest statut, s-a îndepărtat treptat. Mai târziu, acelaşi Balaci recunoştea: „Mititelu s-a folosit de jucătorii Craiovei Maxima şi apoi i-a aruncat, stau şi mă întreb dacă el a iubit acea echipă”. Piţurcă i-a răzbunat într-un fel pe cei care se încovoiaseră în faţa lui Mititelu. De fapt, fanii craioveni nu voiau decât o stare de normalitate la Universitatea. Un patron care să finanţeze, un manager care să facă o strategie viabilă şi un antrenor care să antreneze lotul şi să compună primul „unsprezece”. Se săturaseră ca duetul Mititelu-Roşca să-i dicteze echipa prin telefon lui Mogoşanu, Cioroianu, Ţicleanu sau altor atârnători, ticsiţi de compromisuri.

Balaci a avut de două ori pe mână Universitatea şi a eşuat prematur. Poate din cauze obiective, poate din dorinţă prea mare de a se ridica la performanţele jucătorului Balaci, cert este că „Minunea Blondă” nu a reuşit ca antrenor al Universităţii, nemaiantrenând altă echipă din România. Spre deosebire de Balaci, Piţurcă nu a acceptat simpla postură de angajat al lui Mititelu, pe un post oarecare în club, ci a încercat să-şi impună punctul de vedere şi modul de lucru. Balaci s-a mulţumit să-i ridice în slăvi pe Gogoşoiu şi compania decât să ia atitudine la greşelile lui Mititelu. În calitatea sa indubitabilă de cel mai valoros jucător din toate timpurile al Ştiinţei, Balaci avea acest drept şi totodată această datorie: să ia atitudine faţă de orice patron atunci când acesta sacrifică interesul clubului şi al fanilor în folosul propriu şi din cauza unui orgoliu nemăsurat. Mai cu seamă când Universitatea este strămutată din oraşul său.

Dacă pe Balaci l-a durut atunci când 30.000 de oameni în aclamau pe Piţurcă, fanii au suferit cumplit din cauză că marii lor jucători nu s-au impus în timp în club, atât prin valoare, cât şi prin personalitate şi verticalitate. Poate că dacă exista un Piţurcă în Craiova, Universitatea nu mai ajungea la discreţia unuia care să ajungă să o desfiinţeze decât să o vadă condusă de altcineva.

9 comentarii:

 1. BUN ARTICOL SPER SA CITEASCA SI ILIE CA POATE ARE VREO REMUSCARE

  RăspundețiȘtergere
 2. il doare pe balaci in sticla de wisky de noi

  RăspundețiȘtergere
 3. Hai sa mai terminam odata cu atitudinea asta umila de a linge pe unde scuipa Balaci.E cel mai mare fotbalist pe care l-a avut Craiova,nimic de zis,dar stim cu totii ca nu are nici un fel de coloana vertebrala si ca parerea lui e dictata doar de interesul propriu,nu e una obiectiva.Balaci cand e suparat pe Mititelu se ia de el dar cand vede ca e altul laudat de suporteri de ex Piturca,moare de invidie si simte nevoie sa il atace voalat si sa apere dusmanii aluia,chiar daca e vorba de Mititelu, pe care el e suparat ca n-a vrut sa-l puna si pe el antrenor.Imi e sila de fazele astea mai ales ca vin din partea unor mari fotbalisti,legende,cum ne place sa le spunem.Ma doare in cot de ce spune Ilie,stiu ca el se duce seara la un rummy si la un wischean si i se rupe de noi,dar noi stam si suferim uitandu-ne la altii.Pe noi ne-a bagat Mititelu in B din nou............

  RăspundețiȘtergere
 4. ce sclav e si nea balaci asta ce-l mai peria pe gigi junior..........sa dai limbi in cur sefului tu balaci si sa incerci sa te pui bine inclusiv cu un plod coclar precum putoiul ala parvenit si penibil.........

  RăspundețiȘtergere
 5. bravo staicule26 octombrie, 2011

  adevaru asta e

  RăspundețiȘtergere
 6. nea ilie nu are nici o treaba el e cu wisky-ul ar vrea sa antreneze de la siclitaru de la terasa

  RăspundețiȘtergere
 7. bravo craiovasport la cat mai multe articole impotriva ganditorului de la niuiorc

  RăspundețiȘtergere
 8. Cam trist totusi sa ne vorbeasca unul ca Cosmin Staicu despre verticalitate.

  RăspundețiȘtergere
 9. CRAIOVASPORT31 octombrie, 2011

  Până una-alta, se pare că e cam singurul care ne mai vorbeşte despre verticalitate...

  RăspundețiȘtergere

Mititelu, transformat de brigada Praetoria în șef de galerie

IMAGINI  INCREDIBILE ! Mititelu ia microfonul și începe să bolborosească ceva... Nu știe ritmul, dar îl ajută peluza plătită. Microfonu...