24 feb. 2011

Pe culmile disperării...

Alin Fornade, un mare şi sincer suporter al Ştiinţei, scrie despre situaţia dramatică din Bănie. CRAIOVASPORT îşi reafirmă respectul şi admiraţia pentru caracterul şi talentul publicistului Fornade. Aline, eşti unul dintre noi!






ALIN FORNADE: Craiova pe culmile disperării

Suporterii nu vor mai încuraja echipa lui Mititelu. Vremea braşoavelor a trecut

Galeria Craiovei boicotează meciul cu Steaua. Nu e un banc cu olteni. Nu e un gest teribilist. E un semn al disperării. Doar scriptic pe “Ion Oblemenco” va intra Universitatea Craiova. De fapt, e o clonă, o glumă amară, o afacere de familie. Afacerea familiei Mititelu. Cum a comentat patronul “Ştiinţei” boicotul fanilor? “Prezenţa la meci nu este obligatorie, eu vreau să vină numai cei care trăiesc alb-albastru, nu avem nevoie de cei care vin numai la victorii”. Păi la cîte victorii a strîns Universitatea în era Mititelu, nu erau prea multe ocazii să se întîlnească. Vorbim de partide cîştigate în faţa “inamicilor”. Din 2006, oltenii au un bilanţ generos: un succes cu Dinamo, cîteva remize cu Steaua.

Te apucă rîsul cînd auzi declaraţiile belicoase ale oficialilor din Bănie. Ţicleanu, fost ambasador al lui Neţoiu, a devenit PR-ul lui Mititelu. Pînă la urmă e de înţeles. Toată lumea are un preţ, pînă şi fostul mijlocaş al “Craiovei Maxima”. Cum să-l iei în serios pe analistul-preşedinte cînd susţine că “apărarea va fi compartimentul forte în retur”? A uitat că au plecat Găman, Bărboianu şi Iliev? Adevărul nu intră în fişa postului?

O parte a publicului l-a cauţionat pe patron, aruncînd anatema pe Piţurcă. Mititelu are din nou pe cine să dea vina. Înainte acuza autorităţile locale, era vînat de gaşca lui Solomon şi Cămătaru, de Mircea Sandu, de arbitrii, de ghinion. S-a plîns că fostul selecţioner vrea să-i ia clubul, însă a pierdut o echipă întreagă în această iarnă, în frunte cu Wobay şi Iliev. Greu de înţeles managementul lui Mititelu, care nu l-a plătit pe fundaşul bulgar, ajuns taman în Ghencea.

Să zicem că Universitatea va primi licenţa pentru sezonul viitor. Ce urmează? Alt campionat în care “Ştiinţa” va lupta să evite în ultima etapă retrogradarea? Sau va sărbători un mediocru loc 7, cum şi-a propus acum patronul? Mititelu n-are nici o strategie, nici o sursă sigură de venituri. Pînă şi tevatura cu Fondul Proprietatea a fost un fîs. Îl aşteptăm să anunţe că la grupa copiilor sub 10 ani a apărut un puşti-minune şi că, peste încă un deceniu, cu noul vrăjitor în teren, Universitatea va fi o formaţie magică. Aceasta a fost strategia sa pînă acum, tactica promisiunilor negirate de rezultate.

Va trece şi meciul cu Steaua. Se va domoli şi entuziasmul suporterilor care-l mai susţin pe Mititelu. Universitatea Craiova merită mai mult, iar patronul nu poate să-i ofere. Mesajul suporterilor e crud şi limpede. Pînă cînd îi va ignora Mititelu?

Ia-ţi circul şi te du!

Un editorial scris de Maria Andrieş şi publicat în august 2010, dar cel puţin la fel de actual şi azi.



 Ia-ţi circul şi te du!

Mititelu vrea să retragă echipa din campionat. Zicea şi el, la mişto

“Crede-mă! Eu vreau să ia Steaua campionatu’. Sincer îţi spun. Îţi jur pe viaţa mea. Pe mormîntu’ mamei mele dacă nu vreau să ia Steaua campionatul!”. Replica îi aparţine lui Adrian Mititelu, într-o discuţie telefonică de acum doi ani, cu finanţatorul roş-albaştrilor.

Stenogramele din “dosarul Valiza” conţin şi alte dovezi verbale de prietenie dintre cei doi patroni de cluburi. Iar recenta furie a lui Adrian Mititelu l-a ocolit, discret, gentil, pe şeful din Ghencea. După publicarea stenogramelor, orice război imaginar al patronului Craiovei cu Steaua devine nul şi neavenit. Iar după dezvăluirile din “dosarul Piteşti”, cu Mititelu şi Penescu filosofînd despre temeiul şpăgii, persecutarea Craiovei de către arbitri este un subiect delicat spre inabordabil.

Îţi trebuie o minimă credibilitate să discuţi despre el. Iar Mititelu s-a descotorosit de mult de aşa ceva. Pe măsură ce au cîştigat în decibeli, vorbele lui au pierdut în greutate. Prea mult “zisei la mişto”. Acum ar compromite pînă şi cauza urşilor panda dacă ar vorbi despre ea. După ce a jurat pe mormîntul mamei că ţine cu Steaua, nu-şi mai permite să se mire că “a înviat Ceauşescu”.

În fine, declaraţiile lui Mititelu au pitorescul lor negru spre macabru. Demonstraţiile lui sentimentaloide, cu lacrimi la purtător, nu dăunează grav decît artei actoriceşti. Partea proastă e că patronul Craiovei nu întreprinde şi altceva ca să-şi ajute echipa. Nu încearcă s-o protejeze altfel decît etalîndu-şi slăbiciunea şi abilităţile incontestabile de bocitoare.

Dacă Universitatea e dezavantajată de culisele Ligii 1, se întîmplă şi pentru că n-are un patron. Ci o copie ieftină de patron, un imitator al patronilor-vedetă din campionat. În afară de mutarea la Severin şi de implicarea în cîteva anchete penale, n-a izbutit nimic autentic. N-a schimbat altceva decît propriile stări de spirit. De la “Bă Gigi, tu vrei să fiu pervers cu tine, să-ţi spun o minciună? Ce dracu’!” (5 mai 2008) la “Nu a fost nici o greşeala a arbitrului, s-a lucrat discret, s-a refăcut Steaua veche!” (31 iulie 2010). Starea echipei a rămas aceeaşi, sub nivelul amintirilor şi sub spectrul retrogradării pînă-n ultima etapă.

Ca să fim perverşi cu patronul Craiovei şi să-i spunem o minciună, ne-a plăcut asta cu retragerea din campionat! Nu e originală, dar începe să sune a soluţie. Echipa are nevoie de un răgaz liber de neocapitalism. În termeni eroici şi martiri, Craiova, cu tot ce înseamnă ea demn şi nesupus în fotbalul nostru, are mai mult de pierdut înăuntrul decît în afara circului neputincios al lui Mititelu.

SALVAŢI Universitatea Craiova!



Nimeni la meci! ŞTIINŢA suntem NOI!
(manifest pentru salvarea Universităţii Craiova din ghearele mediocrităţii)


Cine suntem noi, iniţiatorii acestui protest?
NOI AM FOST, SUNTEM ŞI VOM FI SUPORTERII UNIVERSITĂŢII CRAIOVA. Nu ne identificăm cu noţiunea de "masă de manevră" cum ne-au spus cei pe care îi vizează acest manifest. Şi asta deoarece protestul are argumente mult prea evidente pentru ca manipularea "coaptă", de brutarul din fruntea clubului, să mai funcţioneze. Ne-am săturat să fim minţiţi, să se apeleze la noi atunci când Mărin nu mai are bani, să suportăm umilinţele la care suntem supuşi pentru binele familiei Mititelu şi, cel mai important, ne-a ajuns situaţia dezastruoasă în care a ajuns clubul nostru mult iubit. Ştiinţa suntem noi şi asa vom fi mereu, indiferent de cum vor încerca să ne catalogheze patronii efemeri, fostele glorii sau jucătorii "dedicaţi", în goana lor după mediatizare. În urma acestor "acuzatori de moment", ALĂTURI DE ECHIPĂ AM RĂMAS ÎNTOTDEAUNA NOI, SUPORTERII. CU BUNE, CU RELE, MEREU FIDELI ŞTIINŢEI!


De ce acest protest?
Fiindcă este unica modalitate paşnică de a ne exprima dezgustul pentru starea în care a ajuns acest club. Singura şansă pe care Universitatea Craiova o are pentru a scăpa de sub gheara mediocrităţii este privarea creaturii din fruntea clubului de orice aport pe care îl putem aduce noi, suporterii. Respectul faţă de istoria acestui club ne face să ne delimităm de veşnicele noi proiecte eşuate din faşa, de scandaluri provocate de Mărin pentru a-şi justifica sărăcia şi de ultimii şase ani, în care echipa a îngenuncheat în faţa cui a vrut creatura. Gata! Nu ne mai dorim un patron care să trăiască de pe urma echipei şi care să respecte suporterii numai cand îi bate falimentul la uşă. În concluzie, pentru ca această echipă să poată în continuare să existe şi să aibă un viitor performant, precum ne dorim cu toţii, considerăm că SINGURA MODALITATE PRIN CARE PUTEM AJUTA CLUBUL ESTE BOICOTUL TOTAL! Suntem alături de echipă, dar nu mai dorim să-l ajutăm pe cel care îşi bate joc de destinul acesteia.


Cum vedem viitorul?
Simplu. La ora actuală există doua soluţii. Soluţia falimentului, cu Mărin în postura celui mai sărac patron din fotbalul românesc şi veşnic clovn al mass-mediei din ţară, sau soluţia cu o asociere între un patron potent financiar, autorităţile locale şi suporteri, pentru a reclădi un simbol şi a-i reda identitatea pierdută în cei 6 ani de boovenizare. Orice altceva este de prisos.

Duminică, înaintea meciului cu steaua bucureşti, vă asteptăm pe toţi suporterii Universităţii Craiova, sătui de tirania lui Mărin, în faţa Restaurantului Doljana, pentru un marş de susţinere a echipei şi de contestare a conducerii, până la statuia lui "Ion Oblemenco", din faţa stadionului cu acelaşi nume.

SPERANŢA ŞI AMINTIRILE NU NI LE POATE LUA NIMENI!
ÎMPREUNĂ FORMĂM SPIRITUL UNIVERSITĂŢII CRAIOVA, ÎMPREUNĂ VOM REDA ACEST SPIRIT ŞTIINŢEI!

NO COMMENT!


 “Jagardeaua”, într-o declaraţie de un populism greţos, dată cu dedicaţie pentru naivi:
“Am crescut cu ura faţă de aceste două echipe din capitală. M-am născut cu inima plină de ură faţă de Steaua şi Dinamo. După 17 ani de secetă a provinciei, ar fi bine să urmeze 17 ani de triumf al provinciei faţă de echipele din capitală. După CFR şi Urziceni, m-aş bucura ca Timişoara sau Vaslui să câştige campionatul, pentru că n-au făcut-o niciodată până acum”.
(aprilie 2010)

.................................................................................


“Piticania şi gângania”, într-o conversaţie telefonică în care a mimat corectitudinea pentru anticipatele microfoane ale deneaului, dar nu a vrut nici să-şi supere cumva idolul:
Gigi, crede-mă! Eu vreau să ia Steaua campionatu’, sincer îţi spun. Îti jur pe viaţa mea! Jur pe mormântu’ mamei mele că vreau să ia Steaua campionatu’! Vezi că dădui şi eu telefoane pe-acolo, făcui şi eu nişte „lobby”! Şi cu Toni şi cu Vădana… şi cu ăştia…!”
(2008)


PS. El este “mâna dreaptă” a lui Mărin Minciunelu.
Ştiţi, cel cu inima plină de ură...

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...