17 sept. 2008

CĂUTĂTORII DE TALENTE

Victoria lui CFR Cluj la Roma a venit ca o palmă peste chelia lui Minciunelu. La fel cum, locul ocupat acum în campionat de Unirea Urziceni, este un croşeu aplicat în plină figură ochelaristului. De ce? Pentru că aceste echipe, împreună desigur cu Timişoara, cu Vasluiul, ne arată că provincia se poate bate cu capitala atunci când există bani şi o organizare profesionistă.

De ce nu le urmăm şi noi exemplul? E simplu, pentru că prin conturile lui Minciunelu bate vântul, şi pentru că megalomania „preşedintelui” sufocă orice urmă de profesionalism. Şi, din păcate, pentru patronul Ştiinţei nici măcar suporterii nu mai contează, cu excepţia momentelor când aceştia cumpără bilete, umplu stadionul şi îi pun bani în buzunarul său cel gol.

Retorica lui Minciunelu păcăleşte, încă, o parte a publicului Craiovei, pe care îl manipulează, trebuie să recunoaştem, cu o măiestrie feroce. Sunt deja destui ani de când fanilor li se promit performanţe cu jucători tineri, majoritatea nişte anonimi prezentaţi ca viitori Kaka, Balaci, sau Maradona. Unde sunt azi Velcovici, Săceanu, Stemat, Stăvaru, Gîrlă sau „micul Kaka” Ryan Lee Clarke? Ca să nu ne mai amintim de Ionescu, oferit ca bir idolului Gigi Becali…

Ştiinţa e într-o continuă campanie de întinerire a lotului, iar scuzele cu celebra şi mereu invocata lipsă a experienţei au devenit penibile. Universitatea e grădiniţa Ligii I, iar Minciunelu e bufonul campionatului. Urziceniul a promovat odată cu noi, i-a lăsat libertate totală lui Petrescu şi acum e-n UEFA şi lider în clasament, Vasluiul îi ţine isonul şi le-a bătut deja pe Steaua şi pe CFR, în timp ce nouă ni se cere să fim onoraţi că avem cea mai tânără şi de o eternă perspectivă echipă din campionat. Suntem doar nişte căutători de talente (pe care atunci când le gasim, le vindem Bucureştiului), pentru care locurile 8-10 vor fi, din păcate, singurul obiectiv realizabil.

Mitică, laudă-l pe Minciunelu!

Din biroul său de la Niuiorc, nea Ajică a urmărit marţi seara, încordat şi iritat, meciul din Liga Campionilor dintre AS Roma şi CFR Cluj: „Ce bine joacă aştia, bă, fir-ar ai dracu să fie!” (la al doilea gol al lui Culio), a explodat plin de nervi „preşedintele”, stând pe un fotoliu, cu pantalonii ridicaţi pân’ la genunchi, în timp ce unul Lucian, valet de meserie, aşezat în genunchi în faţa unui lighean, îl spăla tacticos pe picioare.

„Aşa e şefu’, joacă bine, bravo lor!”, a glăsuit servitorul.

„Taci bă, că nu vorbeam cu tine, de unde dracu ştii tu cum joacă, că nici nu te uiţi la meci, eşti cu spatele la plazmă!?”

„Aşa e şefu’, sunt cu spatele, mă scuzaţi…”, spuse valetul, în timp ce îl freca pe barosan cu piatra ponce pe călcâiul piciorului stâng.

„Dacă bate ăştia pe Roma îmi sare toţi în cap, că ete ce face Paşcani la Cluj, bagă bani mulţi la echipă, tu de ce nu aduci jucători să jucăm şi noi aşa prin Europa? ...Mâine trebuie să spun că au avut mare noroc că a jucat Roma prost, da’ o bag iar pe aia, că copii ca ai noştri n-are nimeni şi noi în următorii cinci ani vom fi mai buni ca cefereu’, şi io zic că pune fraierii iar botu’, nu bă?”

„Da şefu’, pune sigur!”

..................................................................................................................

Cam aşa a trăit meciul mai sus menţionat preşedintele Ajică, iar aceasta este starea de spirit care l-a dominat în orele de după căderea Romei, deşi astăzi, pentru presă, va declara altceva.

Pe editie.ro, puteam citi săptămânal declaraţii de la Dragomir, în care nea Mitică îl ridica în slăvi pe Minciunelu pentru „curajul său extraordinar de a promova tinerii”. Doar cei mai naivi dintre noi nu ştiu însă că adevărul e cu totul altul: Minciunelu nu are de fapt bani să facă altceva, pentru că, de când a luat echipa de la mentorul său, Dinel, nu a făcut decât să trăiască din împrumuturi luate de la diverse personaje din Craiova. Curajul preşedintelui, ras în cap ca să pară interlop, e de fapt o mare minciună, e exact impotenţa sa financiară, sărăcia în care se zbate clubul din Bănie.

Chiar şi marele Ilie Balaci, pe care orice olten îl repectă prea mult ca sa-l „certe” vreodată, încearcă de o bună bucată de vreme să şteargă noroiul care s-a aşezat pe ochelarii lui Minciunelu. De ce face asta „minunea blondă”? Vom înţelege într-o bună zi, mai devreme sau mai târziu... Acum însă, când victoria CFR-ului pe Olimpico, visul frumos al Ardealului, le trece tuturor prin faţa ochilor închişi, toţi şi-au schimbat discursul. Dar aveau ei nevoie de o astfel de dovadă, chiar aveau nevoie de această seară de septembrie ca să vadă ceea ce noi, nespecialiştii, am prevăzut demult? Sau interesul îi făcea să ne mintă frumos, iar acum superba realitate de la Cluj le bate obrazul şi îi obligă să mai spună, din când în când, şi adevărul?

„Îi felicit pe cei de la CFR Cluj. Au investit mult şi roadele se văd. Au jucat extraordinar, dacă bat şi pe Bordeaux, deja pot să scoată rezultate mari în Ligă. Pe Chelsea e greu să îi baţi, ăia au o selecţionată mondială acolo”, a spus Mitică Dragomir, o reacţie pe care vă garantăm că nu o veţi găsi pe site-ul de pe tricourile Ştiinţei, pentru că este într-un total contrast cu „planul pe termen lung şi cu investiţii zero” al lui Minciunelu.

„CFR a jucat într-adevăr extraordinar, au făcut-o cu plăcere, deja putem să încercăm să visăm frumos. Dacă bat Bordeaux şi fac un egal cu Roma, cu 7 puncte pot spera la calificare. Acum să nu facem calcule, doar să visăm frumos. Au jucat excelent, fără presiune pe ei. Eugen a jucat bine astăzi, a dat două pase extraordinare de gol”, a spus şi Balaci acum, după ce de mai multe ori ne-a explicat cum strategia lui Mititelu de a-i promova pe Gogoşoiu şi Barbu e mai bună. „90% dintre străinii din Liga I, inclusiv foarte mulţi de la CFR, nu-mi plac, pentru că nu au valoare şi nu sunt peste copiii noştri”, ne transmitea, nu demult, Ilie Balaci.

„Victoria CFR-ului este o mândrie pentru România, dar la fel de important este şi jocul excelent. CFR a fost mult peste Roma, a jucat cu dăruire, ambiţie şi din punct de vedere tactic mai bine. CFR a început un pic ezitant meciul, dar după ce a primit golul, a demonstrat că este o echipă mare” este şi părerea lui Mircea Sandu.

Aşteptăm acum declaraţiile Minciunelului, care să ne explice cum a făcut Universitatea egal la CFR Cluj, şi deci, dacă aredelenii au bătut-o pe Roma cu 2-1, e clar că şi noi am fi câştigat pe Olimpico, poate chiar la o diferenţă şi mai mare. Mai ales că avem “valenţe de cupele europene”, nu?

Comicele combinații ale măscăricilor Charlie și Gogoașă

Pușcăriaș în Italia pentru infracțiuni cu carduri, "Charlie" a făcut arest preventiv și în România, el fiind un fel de papițoi a...